Ο Αγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης και αποτελεί έναν αρκετά δημοφιλή προορισμός για διακοπές. Ανήκει στο δήμο Λεύκτρου νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται 30χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, 6χλμ νότια της Στούπας και βρέχεται από τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Ο Αγιος Νικόλαος είναι το κατ/ εξοχήν ψαράδικο χωριό στην περιοχή Ιχθυόσκαλα γι'αυτό και φημίζεται για τα νόστιμα ψάρια της. Διαθέτει πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με παραδοσιακό κουζίνα. Σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό είναι οι πλαγιές της Αγ. Παρασκευής από όπου η θέα προς τη θάλασσα, τις δαντελωντές ακρογιαλές, τις διάσπαρτες βαρκούλες στο πέλαγος και τα σπίτια κατά μήκος της περιοχής είναι απλά μαγευτική.

Ο Αγιος Νικόλαος διαθέτει πανέμορφες παραλίες με γραφικούς βράχους και αμμουδιά που προσελκύει μεγάλο αριθμό λουόμενων.

Με αφετηρία το χωριό μπορείτε να περιηγηθείτε στον μεγαλοπρεπή Ταΰγετο, να γνωρίσετε τους μανιάτικους πύργους, τις εκκλησίες, τα χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια, καθώς και τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη Στούπα, όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", αλλά και τα πλακόστρωτα δρομάκια της Καρδαμύλης, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και των αρχαίων οχυρώσεων.